lördag 16 januari 2010

Läggning och gryningsvaknande


Galna små ungar. Bara för att jag häromdagen konstaterade att det flyter på riktigt bra, att Nadia är mycket mindre arg och att rumsdelandet går riktigt bra, så har vi förstås fått ta en del fighter nu. Det jobbigaste just nu är att vi är tillbaka till gryningsvaknandet, från att Olivia nu börjat somna om efter vällingen. För nu är det Nadia som vaknar. 05:45 punktligt hela förra veckan men nu har hon börjat vakna ännu tidigare; fem eller halv sex, och väcker Olivia också. Hon blir vansinnig om man försöker lägga om henne, och med Olivia i rummet och med att hon klättrar ur sängen, har det blivit omöjligt att ta den fighten. Så det är bara att bita ihop och kliva upp. Men Nadia är ju så trött sådär tidigt, precis som vi, och några gånger har det hänt (som på bilden ovan) att hon somnat på soffan framför Laban eller Pippi eller något av det som går varmt på tv:n hos oss dessa tidiga helgmorgnar.

Det går bättre nattetid dock, från att barnen turats om att vakna så sover de iallafall just nu hela natten, om man nu inte räknar fem som natt. Men det vet man ju inte hur länge det varar. Och jag kan inte säga hur trött jag är på att sitta och sjunga "Ett gammalt, fult och elakt troll" tills Nadia somnar. Men vi måste, för ingenting annat funkar. Tur att vi är två som kan lösa av varandra!

Men jag ska inte negga för mycket, för vi har kommit till riktigt bra läggrutin med båda i rummet. Olivia får först välling i myshörnan av en av oss som sen lägger henne i sin säng och går därifrån. Då somnar hon på två sekunder, har aldrig varit med om maken. Hoppas DET håller i sig iallafall. Sen får Nadia sätta på sig blöja och pyjamas alldeles själv och så får hon välling i vår säng medan vi läser massor av sagor. Plötsligt ÄLSKAR hon att läsa saga, från att bara varit intresserad av att demolera böckerna efter bästa förmåga. Det är ett stor framsteg, må jag säga! Sen tar vi in henne i rummet, samlar i hop rätt antal nappar och sjunger den förhatliga sången tills hon somnar, vilket brukar bli en fyra fem elaka troll. Men Johan sjunger i slow motion, så för honom blir det oftast bara två.

En komplettering till gårdagens inlägg skulle varit att Olivia inte vet var lampan är, eftersom vi liksom inte riktigt hinner sitta och titta efter lampor nuförtiden. Men så testade jag några gånger igår kväll att säga "var är lampan?" och peka på lampan och sen dess pekar hon upp i taket när hon får frågan. Hon är mycket läraktig, den lilla!
.

Inga kommentarer: