söndag 28 juni 2009

Familjen Perfekt

Vid bordet bakom oss vid en middag halvvägs in i Kroatienresan, sätter sig Familjen Perfekt. Detta är den middag då vi bestämt oss för att försöka ha med våra kvällströtta barn. Olivia blir den första att bryta ihop, tätt följd av Nadia. Vi vaggar, vyschar och mutar, med klent resultat. Vårt bord ser efter Nadias köttbullsexperiment ut som ett inferno och jag känner hur vi måste se ut utifrån. För att riktigt addera till den bilden, sätter sig Familjen Perfekt vid bordet intill, som en total kontrast till vårt kaos.

Mamma Perfekt har grått hår i page, uppsatt med två små kammar och ett hårspänne. Hon är lång och slank, har en lång ljus klänning med smalt bälte och skor med lagom hög klack och remmar. Pappa Perfekt har nystruken kortärmad sportskjorta och chinos. Håret är välklippt och nyfriserat. De perfekta barnen är i tonåren, givetvis en tjej och en kille, välartade tonårsbarn som konverserar initierat med sina föräldrar och tycker att det är toppen att vara på familjesemester. Flickan går till buffén och hämtar dryck åt sig och mamman. Ett ögonblick tror jag att det är vin i hennes glas, men inser vid närmare titt att hon förstås dricker cola. Tonårsdotter Perfekt har aldrig ens smakat alkohol.


Under denna tid har våra barn brutit ihop fullständigt. Johan har tillslut tagit med sig Nadia upp för att lägga henne, medan jag sitter med den kallnande maten på tallriken och försöker få Olivia att somna i vagnen. Efter en 40 minuter kommer Johan ned igen. Då har Olivia somnat men mitt vita vin är varmt och vi får ta ny mat. Det blir ingen lång sittning för oss eftersom Olivia snart börjar skruva på sig igen.


Efter det ser jag inte Familjen Perfekt förrän det är dags för hemresa. När vi sist av alla kliver på planet, fullastade med handbagage och bebisar, då inser jag att jag och Olivia ska sitta bredvid mamma och dotter Perfekt. Dessa ser lite besvärade ut då de får oss som ressällskap men är sedan väldigt trevliga. Såklart att Familjen Perfekt är trevliga. De frågar hur gamla barnen är och ler lagom mycket. Mamma och dotter diskuterar mammas bok och vad de handlat på Taxfreen tillsammans. För givetsvis shopppar mamma och dotter Perfekt taxfree-makeup ihop.


När flygpersonalen kommer och säljer dryck tar Mamma Perfekt en öl (och raserar min bild fullkomligt, kylt vitt vin skulle det ju vara!) och säger att maken i raden bakom betalar. Den manliga flygvärdinnan skämtar således med mannen om att "hö hö ja det är klart att mannen får betala, men vad vore han utan sin familj", och jag ryser av obehag. Mamma Perfekt ler avmätt. Könsroller är en självklarhet i hennes liv, och ingenting som behöver diskuteras med främlingar.


När vi ska landa, klockan halv ett på natten, tar Mamma Perfekt upp sin lilla necessär och målar omsorgsfullt läpparna. Jag sitter där, svettig på ryggen och med lite värkande armar efter att hållit min sovande bebis i tre timmar, och fascineras av att det finns sådana där "perfekta" människor i perfekta konstallationer. Hoppas jag aldrig blir en sån.

.

1 kommentar:

Anonym sa...

Min mamma berattar, ofta och garna, om alla restaurangbesok dar hennes aldsta dotter som liten(alltsa jag) gjorde nat pinsamt. Hennes favorithistoria ar nar vi var pa Ulla Winblad pa Djurgarden, jag hade fortfarande bloja men kunde ga. Sa nar maten var uppaten och jag blev lite uttrakad sa hasade jag mig ur barnstolen och fick ga omkring lite bland borden. Jag hade fatt lara mig att om jag ville gora det efter middagen sa fick jag, men man fick inte ga fram och stora folk som satt och at.

Sa jag vankade omkring bland borden en liten stund, och stannade plotsligt up mitt pa golvet. Stod bredbent och lite tyst, koncentrerat ett tag. Sen upplyste hag hela restaurangen: NU KISSAR JAG!!!


Hisorien fortaljer tyvarr inte vad some hande sen, men jag kan tanka mig att notan betalades kvickt.

//Maja