lördag 3 december 2011

Tårta

Igår kom pappa och Titti över på lite försenad födelsedagsmiddag och jag tog tillfället i akt att inviga Kitchen Aiden och baka en födelsedagstårta. Jag ääääälskar att baka tårtor! Men mitt där i det allmänna middagsroddet (även om det brässerade lammet var gjort dagen innan) så insåg jag att jag kanske varit lite överambitiös. Jag hade nämligen inte velat baka tårtan dagen innan eftersom jag ville ha den dagsfärsk. Men det borde jag kanske gjort...

Den första tårbottnen föll helt ihop, jag tror att det är något konstigt med det där receptet för den gjorde detsamma sist, så jag fick baka en till... Och sen var vi ju bara fyra vuxna och två barn så inte ens halva tårtan gick åt. Men god var den! Och ganska fin.







Såhär ledsen ser den ut idag...

Recept (som jag fick av Elin för länge sen - en perfekt både vuxen- och barntårta)

Tårtbotten:

2 dl socker
1,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpuler
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
100 g smält smör
2 ägg
1 dl kokhett vatten

Fyllning:

2 dl vispgrädde
3 mosade bananer

Glasyr:

3 dl florsocker
3 msk kakao
1 msk smör
2-3 msk varmt, starkt kaffe

Gör så här:

Rör ihop de torra ingredienserna till tårtbotten och tillsätt sedan de rinnande. Grädda i 180 grader ca 30-35 min i smörad och bröad, rund form. Låt svalna och dela sen tårtbotten i två delar.

Vispa grädden, mosa bananerna och blanda. Bred banangrädden på den under delen av tårtbotten, lägg sen på den övre.

Sikta florsocker och kakao i en stor skål. Klicka i smöret och tillsätt kaffe lite i taget. Rör tills glasyren är slät och tjock, bred denna över tårtan. Garnera med strössel, non stop etc. (jag tog hallon och silverkulor som vi hade hemma)

Och eftersom tårtbottnen inte blev bra bytte jag ut den mot Leilas sockerkaka (byt citron mot 3 msk kakao)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer: