tisdag 25 oktober 2011

Nadia

När jag läser igenom gamla inlägg så inser jag att det låter som att Nadia är arg jämt. Det är verkligen inte så, vi har så många gånger den senaste tiden konstaterat hur mycket hon mognat på sistone och hur lite hon bråkar jämfört med tidigare.

På morgonen vaknar hon mellan sex och halv sju (ibland har vi otur och hon tror att det är morgon redan halv sex) och går upp själv och stänger sovrumsdörren bakom sig. Jag brukar vakna till när hon flyttar badrumspallen för att nå upp till lysknappen som sitter lite högt. Så tänder hon och går på toa själv. Om hon gör nummer två sitter hon kvar en stund och ropar sen försiktigt: "Ja e klaaaar" Om hon bara gör ettan torkar hon sig själv och kommer sen och sätter sig på sin kudde nedanför vår säng och låter lite tills jag eller Johan går upp. Medan vi fixar frukost roddar hon med kläder. Hon väljer helt själv och de där morgnarna av fighter och drama känns avlägsna just nu, för det mesta iallafall. För nu verkar hon haja vad som gäller; på vardagarna är det praktiska kläder, tights och tröja, eventuellt en kort klänning ovanför. På helgerna får hon välja mer fritt, med strumpbyxor och klänning men det får hon inte på vardagarna och äntligen verkar den poletten ha trillat ned. När hon ätit sin macka och druckit sitt te borstar hon tänderna helt själv (även om vi komplementborstar lite efteråt) och hon får även sätta på tandkräm själv nu. Sen klär hon på sig sina ytterkläder och det är just nu bara Olivia som bråkar om överdragsbyxor och vantar, Nadia klär på sig sina själv. När vi kommer till skorna kan det bli lite diskussion för hon vill helst av allt ha ett par ljusblå tygballerinas från i somras, men nu går det för det mesta bra med GoreTex-kängorna.

Och så pratar hon så moget. "Självklart!" svarar hon på de flesta frågorna och uttrycker sig så nyanserat och vettigt ibland att man knappt kan fatta att det är samma lilla barn som ligger och vrålar och ålar på marken. Alltmer sällan men det sker likväl fortfarande och lär väl inte helt sluta ännu på ett tag.

Nu ska jag gå hem!

Inga kommentarer: