tisdag 1 juli 2014

Den perfekta semestern

Ja, så känns det verkligen, även om det kanske är i tidigaste laget att ropa hej. Florida är så mycket häftigare än jag trodde, naturmässigt. Jag förväntade mig mest varmt klimat och sköna stränder, men naturen här är helt fantastisk, och då har vi ännu inte sett mycket av den. Här är så grönt och verkligen tropisk natur med mängder av palmer, förstås, men även mangroveträd och gigantiska amerikanska barrträd, med barr som är två decimeter långa och skapar en mjuk matta i träddungarna. Venice är en fantastiskt mysig liten stad, en korsning mellan amerikansk villaidyll och turiststråk, men också skönt avslappnat och opretto. Med risk att låta fördomsfull så är de flesta andra turisterna tandlösa hillbillies från amerikanska Södern... 

Att göra ett husbyte måste vara det mest perfekta sättet att resa för en småbarnsfamilj som inte är så mycket för charter. Jag är liksom inte bara ute efter sol och värme, att lapa sol på en solstol vid poolen innan man släntrar i foppatoffellämmeltåg till buffén lockar mig inte en sekund, jag vill ha upplevelser, doften och smaken av utomlands, prata med lokalbefolkningen i gången på supermarketen. Och det stör mig inte så mycket att laga mat och diska även på semestern, det är ju helt andra råvaror och att storhandla är bara kul! Och inte att tala om de oväntade ställena man hamnar på, Venice hade vi ju aldrig hört talas om, annat än stranden i L.A. Nu bor vi här i ett litet hus (och bara att bo i ett hus och ha en bil är ju värsta lyxen!) som är helt löjligt välutrustat - här finns minst tre av allt! - bland massa locals som vinkar när de kör förbi (för ingen annan utom vi promenerar ju... Men även vi kör oftast bil, mest för att det är för varmt att göra annat. 

Idag körde vi tredje dagen vid stranden och valde en tredje strand från guiden som vår "bytesvärd" Bobbie gjort. Denna skulle vara extra bra för att hitta hajtänder, leta fossilerade tänder från förhistoriska hajar gör man nämligen bäst här i Venice. Som på många ställen i Florida löper en smal öremsa längsmed kusten och utanför denna låg fina stränder och vi åkte till den vi blivit tipsade om, längst bort. Vi passerade många flådiga villor på vägen! 




Vi hade köpt en snorkel till Nadia på en dollarstore, men föga förvånande satt den inget vidare utan läckte vatten och resulterade i en snorsprutande argnadia. Trots detta vägrade hon kliva ut vattnet på hela dagen och lite utmanande är det allt att ha koll på tre ungar, varav en konstant i vågorna. 

Vi åt en mycket sen lunch på en diner-kedja, barnen fick kritor och underlägg att färglägga och det var omåttligt poppis. 


Och här sitter jag och chillar medan Johan lägger Elias, kalkonfiléerna grillar klart på grillen och de två stora blåser sugrör och hoppar längdhopp på köksgolvet. 


Mer än en gång denna resa har jag tänkt att det är en makalös tur att de har varandra att leka med hela tiden. Elias klarar värmen bättre än jag trodde, även om ACn i vår lånebil inte är något vidare och han är helt blöt varje gång man tar ur honom ur bilen och att kliva in i en bil som stått i solen hela dagen är heller ingen höjdare. Men han har gått in i något energispararläge och är liksom bara ännu coolare än vanligt. Han håller på att lära sig krypa också och ena framtanden uppe har tittat ut. Han charmar alla överallt och vinkar lydigt tillbaka. 

Kanske lite liten att testa glass men är det semester så..

Och han blev ju så glad. Tycker också att jag hittat lite lockar i nacken därbak!

Två kvällar i rad nu har det varit fint väder och inte regnat, vilket det ju annars är säsong för. Vi passade på att grilla och när barnen somnat lade Johan och jag oss på varsin solstol och spelade MIG tills myggorna jagade bort oss. 






Inga kommentarer: