söndag 14 december 2014

Lucia

Luciahelgen får bli två inlägg, och här kommer det första, som handlar om fredagen före lucia och själva lucialördagen. 

Olivia är ju ledig på fredagar men hon skulle få komma dit lite innan luciafirandet iallafall. Men det hade vi tydligen missat att kommunicera till henne för när hon vaknade på morgonen blev hon såååå arg för att hon inte skulle få gå till dagis. Jag försökte locka med att hon skulle få det bästa av två världar, först vara hemma och kolla på Ipaden (vi har tv- och ipadförbud på vardagarna) och sen få gå och fira lucia. Perfekt tyckte jag, men inte hon. Hon fortsatte och skrika och bråka tills jag tröttnade och gick därifrån. Hon är så tröttsam med sitt beteende ibland, första reaktionen är alltid att kasta sig på marken och skrika, borde man inte växa ifrån sådant när man snart ska fylla sex?!

Jag lämnade Nadia, som inte fick vara utklädd, för skolan hade bestämt att bara tvåorna och fyrorna som skulle uppträda i kyrkan, fick ha luciakläder, resten skulle vara publik och ha vanliga kläder. Skitfånigt, tyckte jag, låt ungarna få ha vad de vill på sig. Jag hade till och med mailat rektorn om det för jag förstod inte varför de kände ett behov av att instifta så mycket konstiga regler, det är ju en ny skola med alla förutsättningar att skapa nya, inkluderande rutiner. Hursomhelst, jag gick och jobbade, men hade vaknat med världens huvudvärk och den gav inte med sig hur mycket piller jag än knaprade, så runt lunch gav jag upp och gick hem och jobbade hemifrån istället. 

Olivia, Johan och Elias gick till dagis för att lämna Olivia. 

...som var sur igen.

Själv cyklade jag iväg till Adolf Fredriks kyrka för att titta på Nadias luciafirande. 
Sötskruttan i publiken, bredvid sin kompis Gillis som hon gillar så mycket och satt och kramade på. 

Så kom luciatåget och till min glädje såg jag att lucia var en kille! Dubbeltumme upp på den!

Ett fantastiskt luciauppträdande som var över alla förväntningar. Deras duktiga musiklärare hade verkligen gjort ett bra jobb med stämsång och en gedigen repertoar!

Nästa morgon blev vi "överraskade" (vi hade ju förstått att förberedelser var på gång..) av ett luciatåg med frukost på sängen!

Suddig mini-lucia

Sen satte jag och barnen igång att baka pepparkaksdeg. Olivia tröttnade efter ett par minuter men Elias var väldigt intresserad och Nadia hjälpte till. Elias älskar att stå på den där pallen och vara med när man fixar i köket.



Olivia kom och posade lite när det var dags att fota.

Och smakade lite på degen...



The disaster efteråt. Det var knappast barnens fel, jag råkade sätta på Kitchen Aiden på för högs snurr och grädde och sirap flög över halva köket...

Två feta limpor med pepparkaksdeg blev det - in i kylen och vila i ett dygn (fast det stod 4-5 i receptet, sånt har man ju inte tid med...)

Nadia gick och lekte hos sin klasskompis Paulina och Rufus kom upp och lekte med Olivia. Jag hade tänkt hitta på något kul med bara Olivia men hon ville inte gå ut, utom på bio och det hittade jag ingen bra, så hennes grej fick bli att vi målade naglarna. Rufus ville också ha så vi körde på med nagellack i fräsiga färger och på toppen av detta fick de sedan glitter när det andra torkat...


Inga kommentarer: