torsdag 25 december 2014

Juldagen



Jag har precis nattat dessa två som låg och läste i Nadias säng. Nadia läser ju nästan helt flytande men även Olivia börjar verkligen läsa bra, och skriver gör hon utan problem. 

Vi var rätt slut idag, dels på grund av gårdagens julfirande, dels för att vi åkte skridskor i Vasaparken på dagen. Barnen åkte bra nu, inte så mycket vurpor men lite stappligt i början förstås. Johan och jag borde verkligen göra som alla andra Vasastansföräldrar och straffa lite rediga och schyssta vinterkläder för avskyr verkligen att man är helt genomfrusen efter tre sekunder. Detta trots mina femton år gamla, mycket ärtiga termobrallor... Hursomhelst stod vi bara ut någon dryg halvtimme, hungriga var vi också, så vi gick och åt korv tillsammans med halva Vasastan i korvkiorren där en stackars korvgubbe slet ensam men med gott humör. 



Gårdagens julfirande var mycket trevligt. Vi firade hos pappa och Titti på Regeringsgatan, tillsammans med hennes barn och barnbarn. 8 vuxna och 6 barn, det var ganska lagom faktiskt. 

Jullunch till lunch, julgodis och fika efteråt, Kalle Anka såklart, barnen skrattade åt Baloo och sjöng med i Frost-låten och efter det kom en väldigt genomskinlig morfar-tomte som barnen genomskådade direkt - överlag var de väldigt skeptiska över tomten i år eftersom de kände igen presentpappret som de själva varit med och köpt, och Olivia sa idag att hon tyckte att det var tråkigt att de bara fått presenter av oss och inga av tomten... 


Vi hade iallafall en sån där hysterisk paketöppning med mängder av paket och världens ljudvolym och som alltid är det rätt absurt med alla prylar... Men barnen blev glada över sina presenter och trots att Nadia först ville ha Olivias leopardfärgade onepiece fattade hon snabbt att hennes egen var mycket skönare, satte på sig den direkt och har typ inte tagit den av sedan dess...

Den gick till och med att knäppa igen ända upp...

Hon ser väldigt butter ut men blev glad över sin leopardoutfit. Utan att tänka åå det hade vi köpt leopardkängor också, riktigt coola! Men kanske var för sig...


Elias sov hela presentöppningen men vi väckte honom framåt middagstid. Han och pappa lagade lasagne, de är verkligen bra kompisar de där två! Värmer ett kombinerat dotters- och modershjärta...

Vid niosnåret packade vi ihop oss och alla julklappar och promenerade hemåt. En skön liten promenad i fallande snö men det värkte i mitt hjärta när jag såg de rumänska uteliggarna packa ned sig bland filtar och täcken för en julaftonsnatt utomhus. Kallt var det och vilken burdus påminnelse om livets orättvisa. Jag var sugen på att bjuda dem att sova hemma hos oss, men det gör man ju inte... Önskade att vi hade haft nåt ätbart eller vad som helst men inte ens det. "God jul" log en kvinna innan hon drog täcket över huvudet och jag har tänkt på henne hela dagen. 

Och för att riktigt spä på kontrasterna så har jag bakat massa kakor idag, för att ta med till farmors Annandagsfirande imorgon. 

Bondkakor i dåligt ljus...

Och av hälften av vår överblivna pepparkaksdeg gjorde jag snurror med mandelmassa. Den andra halvan stoppade jag i frysen, hade tänkt baka ut den men bara orkade inte..


Nu soffläge och sista avsnittet av Homeland. 

Inga kommentarer: