torsdag 16 juli 2015

Baskien

Tidig semestermorgon, ännu en. För semester innebär ju ingalunda sovmorgon när man har småbarn. Iallafall inte om man är som jag och inte kan somna om om jag blir väckt. Jag brukar låta Johan få sovmorgon eftersom jag ändå oftast inte kan somna om och han är mest som en zombie på morgnarna ändå... Fast vi har ändå någon form av varannanprincip. 

Hursomhelst, denna morgon vaknade jag  återigen till den vackra vyn av kullarna utanför dörren och de stora fönstren, här i Baskien. Varje gång tänker jag på familjen som bor här och på hur vårt semesterboende är deras vardag... Det är så vackert och vilsamt för ögat här, och hur hektiskt småbarnssemester än är, finns det ändå något avslappnande i att vara i ett annat land och att vara omgiven av dessa vackra vyer. 

Någonting vi lärt oss under våra 7,5 år som föräldrar och de 9 länder vi besökt tillsammans med barn (vi räknade igår hur många länder de varit i), är att gå på instinkten, se till att ungarna har mat i magen och aldrig göra någonting bara för att man bestämt det, utan följa känslan och inte försöka klämma in för mycket. Som igår, en solig och varm dag då vi tänkt åka till Biarritz men istället gav vi barnen lunch hemma (efter obligatoriskt poolhäng) och tog oss ut på vischan djupt in i det Baskiska landskapet och åt lunch på en liten restaurang där dagens meny kostade 12 euro och innehöll både trerätters, kaffe och en karaff rosé. Typiskt att man är bilbunden! Efter lunchen som Elias sov sig igenom vaknade han tokarg så vi kastade i oss efterrätten och gick ned till floden. Där fanns som lekparker under trädens skuggor och var så lugnt och vilsamt att vi bara fastnade. Johan och jag turades om att ta en kort powernap på en bänk medan barnen lekte och sen gick vi ned till floden och badade fötterna. 



Vi hade sagt att vi kanske kunde åka till Biarritz och äta middag, men där följde vi instinkten och tog det lugnt istället och sen åkte vi och handlade i en av de superstora supermarchéerna (jag älskar dem!!) och sen åkte vi hem och lagade mat till barnen, för klockan var redan över 19. 

Lätt att fastna i affären...

Själva väntade vi med att äta tills barnen sov och då satte vi oss ute med mat och vin och bara njöt.. När vi ätit klart tog vi vinglasen med oss och satte oss vid bänken och blickade ut över kullarna och satt så tills några regndroppar började falla, då gick vi in och kollade ett avsnitt av Orange is the new black och sen gick vi och lade oss.
 

Idag är det regnigt och grått, men enligt prognosen ska det klarna upp och vi tänkte åka och hälsa på Malin och Erik som bor en halvtimme bort och kom härom dagen. 

2 kommentarer:

Johannes sa...

Hej Julia,

det låter underbart med er semester förra året. Min fru, jag och våran 1,5 års dotter planerar att åka till San Sebastian området i slutet av Juni. Kan du rekommendera stället ni bodde på?, vart låg det mer exakt?

tack för tips!!

Mvh,
Johannes

Julia sa...

Hej Johannes!
Vad härligt att ni ska dit, jag rekommenderar Baskien any day of the week! :) Vi bodde på spanska gränsen i en liten by som heter Hendaye. Vi gjorde ju dock ett husbyte med en familj men det finns säkert hus/lägenheter att hyra i den lilla staden. Kolla Airbnb! Hendaye var toppen, litet men med långa fina stränder. Jag rekommenderar verkligen att resa runt som vi gjorde, finns massor att se på nära avstånd. Missa inte Bilbao (Guggenheim, underbart!), San Sebastian (såklart!), Sain Jean de Luz (typisk fransk strandstad) och alla små spanska och franska byar längs kustremsan. Trevlig resa!!
/Julia